Nieodzowny towarzysz imprez, rozluźnia, przyprawia o zawrót głowy lecz w nadmiernych ilościach przynosi wiele szkód…
Mowa o C2H5OH, czyli alkoholu etylowym, składniku napojów dla dorosłych. Alkohole nazywane są „pustymi kaloriami” tzn. dostarczają do organizmu tylko energię bez żadnych składników odżywczych. 1 gram alkoholu to ok. 7 kcal, gdzie 1 g białek i węglowodanów dostarczają 4 kcal, a 1 g tłuszczu to 9 kcal. Osoby będące na diecie niskokalorycznej powinny szczególnie uważać na alkohole słodkie (np. likiery), a także na łączenie alkoholu z sokami i napojami. Alkohol w krótkim okresie czasu pobudza apetyt, nie wykazując przy tym zdolności do generowania uczucia sytości. Ponadto alkohol wpływa na odczucia smakowe, szczególnie zmieniając percepcję smaku słonego prowadząc do wzrostu spożycia potraw słonych (chipsy, solone orzeszki, paluszki, fast foody, marynaty).
Alkohol ulega przemianom w wątrobie w wyniku działania enzymu zwanego dehydrogenazą alkoholową. Rozkładany jest do aldehydu octowego, z którego w wyniku kolejnych przemian powstaje octan i dwutlenek węgla. Wątroba jest w stanie metabolizować tylko pewną część wypitego alkoholu, niezależnie od ilości alkoholu w organizmie. Tempo metabolizowania alkoholu zależy od predyspozycji genetycznych (ilość dehydrogenazy alkoholowej determinowany jest genetycznie), płci oraz spożywanego wraz z alkoholem pokarmu. Kobiety są bardziej narażone na zatrucie alkoholowe od mężczyzn. U kobiet obserwuje się niższą aktywność dehydrogenazy alkoholowej (enzymu rozkładającego alkohol) stąd wolniejsze tempo metabolizowania alkoholu. Uważa się, że na różnice w przemianie alkoholu u kobiet i mężczyzn ma także skład ciała. U kobiet jest mniejsza ilość wody w organizmie niż u mężczyzn, więc ta sama ilość alkoholu przypada na mniejsze ilości wody w ciele kobiet. Aby spowolnić proces wchłaniania alkoholu powinno się spożywać podczas picia potrawy o wyższej zawartości tłuszczu. Proces metabolizowania alkoholu przebiega wolniej niż proces wchłaniania, zatem gromadzeniu się alkoholu w organizmie i zatruciu alkoholem można zapobiec tylko przez kontrolowanie jego spożycia.
Nie bez znaczenia jest także rodzaj wypijanego napoju alkoholowego. Uważa się, że picie wina czy piwa jest korzystniejsze w porównaniu do napojów spirytusowych, z uwagi na zawartość w tych pierwszych składników bioaktywnych, mających pozytywny wpływ na organizm (m.in. przeciwutleniacze, aminokwasy, witaminy).
Podczas konsumpcji napojów alkoholowych najważniejsze jest zachowanie zdrowego rozsądku i świadomość, że gdy przesadzi się z jego ilością to następnego dnia organizm odwdzięczy się bólem głowy, nudnościami, rozbiciem, rozdrażnieniem itp. Pamiętajmy o umiarze.
Oprac. Marzena Pałasz
Poradnictwo Dietetyczne Smak Zdrowia
www.dietetykkonin.pl