Zmęczeni mrozem, szarugą, spragnieni światła słonecznego z wytęsknieniem wypatrujemy wiosny. Ale zanim ciepło zagości w pogodzie na stałe, czeka nas okres przejściowy między zimą a wiosną. Jest to najgorszy czas dla naszego zdrowia i samopoczucia. Pogoda jest bardzo zdradliwa i niepewna. Przeplatanka zimnych i ciepłych dni, roztopy, wilgotne powietrze- sprzyjają namnażaniu się drobnoustrojów. Nasze organizmy po wyczerpującej zimie mają nie lada problem z obroną przed zarazkami. Po zimie jesteśmy słabiej odżywieni, ponieważ nie mieliśmy dostępu do świeżych produktów roślinnych, bogatych w witaminy i składniki mineralne.
Na spadek odporności narażeni są w znacznym stopniu sportowcy. Podczas intensywnych treningów obserwuje się zwiększoną podatność na przeziębienia i infekcje. W czasie intensywnych ćwiczeń wydziela się bardzo dużo hormonów stresu- adrenaliny i kortyzolu, które blokują układ immunologiczny. Dlatego osoby uprawiające sport powinny szczególnie w tym okresie zadbać o swój organizm.
Dobrym rozwiązaniem jest ograniczenie tempa i intensywności treningów. W przeciwieństwie do intensywnych ćwiczeń, trening umiarkowany pobudza układ odpornościowy.
W tym czasie należy zwrócić szczególną uwagę na spożywany pokarm. Należy dostosować ilość spożywanych kalorii do swoich wydatków energetycznych. Zbyt duży deficyt przyczyni się do zwiększenia wydzielania kortyzolu.
Należy zadbać o jak największą ilość świeżych produktów i pokarmów jak najmniej przetworzonych. Obróbka kulinarna powinna być tak dobrana, aby zachować jak największą ilość składników odżywczych. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze, pieczenie w folii, grillowanie.
Należy łączyć ze sobą różne produkty spożywcze, aby zwiększyć przyswajalność składników odżywczych, np. warzywa z olejem lub oliwą, produkty zbożowe (płatki, kasze) z nabiałem (mleko, sery, twarogi, jogurt, kefir, maślanka), mięso i ryby z surówkami.
Należy zadbać o odpowiednią ilość węglowodanów złożony w jadłospisie. Produkty bogate w węglowodany to pieczywo, makarony, kasze, ziemniaki. Wyeliminowanie tych produktów skutkuje zmniejszeniem metabolizmu, spadkiem glikogenu, wzrostem wydzielania kortyzolu i zahamowaniem działania komórek układu odpornościowego.
Należy dbać o właściwe nawodnienie organizmu. Podczas treningów dobrym rozwiązaniem są napoje izotoniczne.
Można wspomagać się odpowiednio dobranym suplementem zawierającym witaminy i składniki mineralne. Dobre rezultaty daje spożywanie naturalnych produktów bogatych w substancje przeciwbakteryjne, przeciwutleniacze, witaminy i minerały np. czosnek, cebula, sok z żurawiny, porzeczki lub bzu czarnego, jeżówka, wyciąg z żeń szenia.
Oprac. Marzena Pałasz
Poradnictwo Dietetyczne Smak Zdrowia
www.dietetykkonin.pl